Όποια οδό και αν ακολούθησες άγιε, το ποίμνιο πάλι θα σε προσκυνά

Υπάρχουν δύο οδοί για την αγιοποίηση: η μετάνοια και ο μοναχισμός. 

Στην πρώτη περίπτωση αν ήσουν αυτοκράτορας, αν ήσουν οπαδός άλλου θρησκεύματος, αν καταδίωκες τον χριστιανισμό, αν ήσουν εγκληματίας που μετανόησε ή προσχώρησε στον χριστιανισμό, αν έγινες απολογητής του χριστιανισμού, αν καταδίωξες άλλες θρησκείες για χάριν του χριστιανισμού και τέλος αν πρόσφερες άφθονο χρήμα για το κτίσιμο εκκλησιών, τότε γίνεσαι άγιος και φέρεις τον τίτλο Μέγας. Παραδείγματα αποτελούν οι Κωνσταντίνος Α', Θεοδόσιος και Ιουστινιανός, μεταξύ άλλων.

Στη δεύτερη περίπτωση αφήνεις την κοινωνία και τους ανθρώπους, με τους οποίους δεν έχεις ιδιαίτερα καλή σχέση και απομονώνεσαι σε ένα μοναστήρι. Δεν κάνεις παιδιά, άρα δεν διαιωνίζεις το είδος, δεν γίνεσαι εφευρέτης, δεν ανακαλύπτεις κάτι, δεν προσφέρεις απολύτως τίποτα στην έρευνα και την ανθρωπότητα, δεν προσφέρεις φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό ή κοινωνικό έργο, πουλάς αλχημεία, λαϊκή ιατρική και θαυματουργία, πεθαίνεις και σε βαφτίζουν άγιο ή όσιο. Σε κάνουν εικόνα, ή σε βάζουν σε μια λειψανοθήκη και εκτίθεσαι για προσκύνημα, γιατί τάχα είχες λαϊκό έρεισμα, όπως για παράδειγμα ο Ρουβάς και ο Ντάνος.

Οι πνευματικά ανάπηροι ορθόδοξοι τρέχουν να σε προσκυνήσουν και σε υπερασπίζονται σαν αδερφό, σύζυγο ή συγγενή τους, χωρίς να σε έχουν γνωρίσει έστω για ένα δευτερόλεπτο, χωρίς να τους έχει προσφέρει οτιδήποτε, χωρίς να συναναστράφηκαν ή έζησαν μαζί σου, χωρίς να έχουν μελετήσει τι είπες και τι έγραψες, έτσι απλά επειδή τους είπαν ότι είσαι καλός και ενάρετος άνθρωπος, ενώ μπορεί να είσαι μισογύνης, σεξιστής, ρατσιστής, εθνικιστής, μισαλλόδοξος και κυρίως σαλεμένος. 

Όποια οδό και αν ακολούθησες άγιε, το ποίμνιο πάλι θα σε προσκυνά.

Διαβάστε σχετικά:
Εξ αφορμής: Παΐσιος πνευματικός, φιλειρηνικός, αγαπησιάρης;


Σχόλια